Ga naar de inhoud
Home » Blog » Duurzaamheid: 5 redenen waarom losse thee duurzAam is. 

Duurzaamheid: 5 redenen waarom losse thee duurzAam is. 

  Losse thee Duurzaam

  Thee staat bekend als een duurzaam drankje, en dat is niet onterecht. Verschillende bronnen geven aan dat thee slechts iets minder duurzaam is dan kraanwater, maar veel duurzamer dan koffie, frisdrank en andere dranken. Losse thee is hierbij nog een stuk duurzamer dan theezakjes. Ik geef je 5 redenen waarom losse thee zoveel duurzamer is dan theezakjes.

  Reden 1: geen theezakjes 

  Theezakjes bevatten verschillende stoffen, waaronder lijm en plastic, die ook geproduceerd moeten worden en daarmee belastend zijn voor het milieu. Gemiddeld genomen is slechts 70% van een theezakje biologisch afbreekbaak. Losse thee komt niet in theezakjes, bespaart daarmee een hoop verpakkingsmateriaal en is daarom een heel stuk duurzamer. 

  Reden 2: minder afval 

  Een kop thee gezet met losse thee geeft minder afval dan thee in zakjes, om de simpele reden dat je geen zakje hoeft weg te gooien. En zoals net al benoemd, bevat een theezakje onder andere plastic, waardoor het bij het restafval moet. Dat brengt ons bij reden 3. 

  Reden 3: hergebruik afval 

  20% van de impact van thee op het milieu wordt veroorzaakt door het afval. Thee op zich is heel goed composteerbaar, en kan goed gebruikt worden als voeding voor de tuin. Dit geldt echter wel voor de thee zelf. 

  Bij theezakjes is dit een stuk lastiger, want daarbij worden verschillende materialen gebruikt die niet (goed) composteerbaar zijn. Denk hierbij aan de eerder genoemde lijm bijvoorbeeld. Om die reden moeten theezakjes bij het restafval, terwijl losse thee bij het groenafval kan, of gelijk in de compostbak.  

  Reden 4: minder gebruik van machines 

  Een groot verschil tussen losse thee en thee uit theezakjes is dat losse thee met de hand wordt geplukt en de thee minder bewerkt wordt. Thee uit theezakjes wordt machinaal tot poeder gemalen. Dit betekent niet alleen dat bij losse thee alleen de kwalitatief goede theebladeren gebruikt worden, het betekent ook dat er geen fabrieken gebouwd hoeven worden. Dubbel duurzaam dus.

  Reden 5: verzuring, eutrofiëring en bodemtoxiciteit 

  De milieuschade door de productie van thee zou bij losse thee in combinatie met een RVS theezeef/thee-ei 30% tot 80% minder zijn dan bij een papieren theezakje, aldus een onderzoek van Evermore. Theemomentje verkoopt zowel thee-tangen als lege theezakjes.

  Conclusie: is losse thee duurzaam?

  Met bovenstaande informatie in acht genomen, kunnen we maar 1 conclusie trekken: ja, losse thee is duurzaam.

  Instagram
  WhatsApp